Nitty Gritty planerar för utlandsexpansionen

Fashionisto avslöjar också kommande svensk avdelning i butiken

Aldrig inaktuella; Nitty Gritty har under de senaste åren befäst sin position i toppen av listan över Sveriges allra starkaste mode- och livsstilskoncept och fortsätter ständigt att växa. Fashionisto åt kinamat med männen bakom, Peter Åsbrink och Hugo Bergström, för att få reda på senaste nytt och vad vi har att vänta oss framöver. En hel del, visade det sig.


Uppmärksamheten var stor i Nitty Grittys egna monter när Köpenhamns Modevecka gick av stapeln senast. Den egna klädeskollektionen är det senaste i raden av projekt som ska få det egna varumärket att växa. Det renderade starkt intresse från både Japan och Storbritannien, men Nitty Gritty skyndar långsamt och de intresserade inköparna får räkna med att bara en bråkdel av den första kollektionen kommer ut i butik i höst.

- Många vill ju titta en eller två säsonger, precis som när man öppnar en butik, innan de vill samarbeta, säger Peter Åsbrink.

Hugo och Peter är själva de som designar kollektionerna. Hur har de tid? undrar man.
- Man tar sig tid, säger Peter. Det är en rolig bit av arbetet.

- Det är ganska svårt också, flikar Hugo in. Det är roligt att utvecklas i det visionära arbetet.
- Man har en idé, men det blir något helt annat i slutändan. Jag hade annars befarat att vi hade behövt en till designer, men jag tror inte vi behöver det. Jag är lite funky och crazy och du, Hugo, är lite mer basic och det är mittemellan det där som det blir jättebra, så att vi är två är verkligen bra. Sedan måste man säga att om man har inarbetade kontakter med mönsterkonstruktörer, tyglager och tillbehörslager, blir det så mycket lättare, säger Peter.


Produktionen sker i länder som Japan, Kina, Tunisien och Portugal; olika delar av kollektionen produceras i de länder som är bäst på just det som ska produceras. Sakta men säkert är ambitionen att påbörja en svensk produktion, men än så länge gör man bedömningen att den organisation som krävs för det inte finns.

- Samtidigt har vi ju det här med globaliseringen att tänka på, med bara mer och mer transporter. Vi är inga miljöfreaks, men jag tror att det måste komma en motkraft till allt det här någon gång. I USA har man en väldigt stark opinion för inhemsk produktion, samma sak i Japan.


Nitty Gritty-butikerna blir bara fler och fler i Stockholm och enligt Hugo finns det planer på ytterligare en skobutik, förutom den barnklädesbutik som, i samarbete med TUSS, öppnar inom kort i Carhartts gamla concept store på Krukmakargatan. (Carhartt, som för övrigt försvinner från både Nitty Gritty-agenturen och -butikerna, efter många år av lyckosamt samarbete.) Butiker i Göteborg och/eller Malmö är inte heller otänkbara, framförallt kan det nya Nitty Gritty by Nitty Gritty-konceptet, konceptet i Birger Jarlspassagen med mycket brittiska märken, exporteras till Göteborg inom en inte alltför avlägsen framtid, berättar man. Och faktum är att  om tiden och tillgången till kapital hade varit obegränsade, hade vi kanske redan nu sett Nitty Gritty-butiker på andra håll i världen.
- Vi siktar på att växa organiskt. Men det är inget att sticka under stolen med: vi ska bli ett internationellt retailing-koncept, säger Hugo. Som jag ser det finns det fyra städer som är mer intressanta för oss att öppna i: Köpenhamn, Helsingfors, New York och Tokyo. Men även Sydkorea är intressant, deras marknad växer hela tiden! Och Mellanöstern med Dubai och så.
Tror ni verkligen att Nitty Gritty-konceptet passar in i Mellanöstern?
- Ja, men om man tittar på Dubai till exempel, så är det ju bara ryssar och engelsmän som handlar där. I en framtida utlandsexpansion finns ju tanken på att samla svenska märken mycket mer än vad vi har gjort tidigare, säger Hugo Bergström.


Och inte bara utomlands, visar det sig. För Fashionisto avslöjar Hugo och Peter planerna på en alldeles egen
avdelning med enbart svenska märken i Nitty Grittys huvudbutik på Krukmakargatan, som förmodligen öppnar nästa vår. Nikolaj d'Etoiles på herrsidan och Rodebjer på dam ska alltså få sällskap av betydligt fler svenska märken i butiken och detta som ett test för att se vilka som säljer bra i Sverige inför en kommande utlandslansering.
- Vi gillar många svenska märken, säger Peter Åsbrink. Det enda problemet, om du frågar mig, med de svenska märkena är att de bara tänker på den svenska marknaden.


Hugo och Peter har redan tittat på lokaler i Köpenhamn och Tokyo. En öppning i Köpenhamn föll på en svajig bostadsmarknad, medan en dito i Tokyo kräver stark lokal förankring och gärna ett samarbete med en lokal distributör. Men jodå, de har redan börjat plugga japanska båda två!


Kommentarer
Postat av: tissot watches

tadsmarknad, medan en dito i Tokyo kräver stark lokal förankring och gärna ett sama http://www.tissotwatchonline.com/tissot-womens-watches/tissot-trend-watches.html

http://www.tissotwatchonline.com/tissot-womens-watches/tissot-classic-watches.html

http://www.tissotwatchonline.com/tissot-womens-watches/tissot-gold-watches.html

2012-02-14 @ 04:11:10
URL: http://www.tissotwatchonline.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0