Fashionisto spekulerar: Hur bra går Stockholmsbutikerna?
Det känns därför som på förekommen anledning att lista statusen på några av de butiker och kedjor vars verksamhet finns kvar:
SOLO har en ny stark ägare i norska Varnergruppen, som tog över efter ett R'n'b på dekis. Ombyggnationen av butiken i Västerås, och senare även den på Smålandsgatan i Stockholm, satte standarden för hur samtliga SOLO-butiker runtom i landet ska se ut efter ombyggnationer och renoveringar de närmaste åren. Lagerutrymmena ska finnas ute i butiken, fokuseringen på jeans finns kvar men är inte lika framträdande ("Svensson"-konsumenten vet att den kan köpa jeans på SOLO, då behöver inte en tredjedel av butiksytan upptas av dem), mer "edgy" märken släpps fram på bekostnad av volymmärken.
SOM Concept står stadigt. Kön till skrädderiet är fortsatt lång trots flera nyanställningar där på senare tid och säkerställer bra intäkter. Mycket kommer också hända där framöver för att ta konceptet ett steg längre, berättar ägaren Simon Hjelte, och jag lovar att återkomma om det.
Grandpas inköpsansvarige Jonas Pelz uppger att resultatet under våren var bättre än förra våren. Det är i så fall såvitt jag vet den enda butik som upplevde en riktigt bra vår. Var det kanske dit alla gick? Har trogna, kapitalstarka stamkunder - och lockar hela tiden nya.
För Weekday ryktas det om H&M-köpet kommer betyda en ökad satsning på externa varumärken. Det sägs att blott fyra, fem procent av omsättningen kommer från de utomstående märkena och om den siffran, som verkar rejält låg, stämmer har i alla fall jag full förståelse för att man skiftar fokus till att satsa mer på de egna märkena. Även kring Weekday har jag saftiga nyheter, som är för tidigt att gå ut med.
PUB har fortsatta problem med kundtillströmningen. Trots massiva annonseringskampanjer och mycket press är det fortfarande fler "tant Agda 60+:or" än någon annan kundprofil man ser en vanlig kväll i varuhuset. Rykten säger att resultaten i butikerna bara är en bråkdel av vad som budgeterats och att butikerna hålls uppe av kraftigt subventionerade hyror. G-Star-butiken på gatuplanet går i vilket fall som helst fortsatt bra och alla verkar eniga om att det först är när hela varuhuset är ombyggt som man kan börja dra slutsatser.
Även för Stuk ryktas det om en ökad satsning på det egna "Gentlemen"-konceptet till förmån för externa varumärken. Den nya webshopen i augusti blir i vilket fall som helst något i hästväg på lång sikt. Till en början är det "bara" en vanlig webshop, men sedan ...
Tjallamalla verkar gå lysande på damsidan, men har svårare på herr. När de etablerade sig var det tjejerna som kom dit och handlade och så verkar det ha fortsatt att vara. Men en sen reastart och etableringen på prov i Visby nyligen tyder på bra resultat, trots konjunkturoron. Däremot ligger egna satsningen "Scene" på is tills vidare.
---
Detta var enkom Stockholmsbutikerna och jag vet att jag har läsare även i övriga landet. Problemet för mig är att jag själv sitter i Stockholm och inte har samma koll i övriga landet. Hr du hört något om någon butik i övriga landet, eller har du något annat att berätta? Maila mig på [email protected]!
Hur går Nitty Gritty egentligen? Rykten säger att det inte skulle gå så bra?
Jag har hort tva olika framtidsscenarion for Nitty Gritty, men valt att inte publicera nagot, eftersom jag inte vill att Fashionisto ska bli en spekulativ skvallerblogg. Men du har helt ratt, Nitty Gritty - om nagra - hade en tung var, och det ser inte sarskilt bra ut!
Källan på ditt H&M-rykte bör du ge en avhyvling. H&M:s ägande innebär tvärtom att Weekday fr.o.m. våren inte kommer ha några externa märken utan kan gå helt tillbaka att sälja jeans och t-shirts till unga modepunkare...
Jonas; Jag skrev fel där, som man förstår om man läser hela stycket: "För Weekday ryktas det om H&M-köpet kommer betyda en ökad satsning på externa varumärken. Det sägs att blott fyra, fem procent av omsättningen kommer från de utomstående märkena och om den siffran, som verkar rejält låg, stämmer har i alla fall jag full förståelse för att man skiftar fokus till att satsa mer på de egna märkena."
Jag menade förstås "interna varumärken" och inte "externa". Om fyra, fem procent av den egna försäljningen består av externa varumärken, varför skulle de då satsa på dem? Är du med?
4-5% som försvinner, det är många procent när man snackar omsättning.
Inte helt begåvat i korthet, men troligen en långsiktig satsning som tros ska ge öka vinst.
I form av att de procenten blir till försäljning av interna märken
5% inte mkt?
Det ÄR mkt
Mestadels går butikerna bra, yngre butiker där ägaren inte riktigt vet om att man bygger butik i olika segment har det väldigt tufft, ex.tresbien i malmö.
Dock inte sagt att tresbien kämpar, endast menat som exempel.
Sedan har dom flesta känt en svacka.